Seneste nyt

Biografien om boghandler Munch-Christensen, Vejle, blev præsenteret ved et arrangement på Vejle Stadsarkiv, fredag den 4. oktober. Her er min præsentation.

Det er dejligt at se så mange mennesker til præsentation af bogen om Jørgen Munch-Christensen. Jeg ved, at det ikke er for min blå øjnes skyld, men fordi hovedpersonen i bogen er en person, som de fleste af jer kan huske.

Munch-Christensen var af den gamle skole. Holdt på nogle former, var lidt utilnærmelig, tiltaltes helst i tredje person som ’Boghandleren’ – men på den anden side var han også udfordrende, polemisk og klar til at kaste sig ind i adskillige slagsmål.

Munch-Christensen var politisk konservativ – men ikke så meget, at det gjorde noget (som Schlüter vist kom til at sige om sig selv en gang). Den politiker i Vejle, han satte højest, var den socialdemokratiske borgmester Willy Sørensen.

Munch-Christensen ville nok allerhelst i de unge år have været journalist eller en anden form for skribent. Men det blev ikke til noget – i stedet kom han i lære som boghandlermedhjælper i barndomsbyen Aarhus. Skriveriet lagde han dog ikke på hylden, hvilket adskillige kronikker især i 30’erne og 40’erne vidnede om – og et par bøger blev det da også til.

Men han blev altså uddannet som boghandlermedhjælper – og det kan jeg bekræfte er en fremragende uddannelse! Jeg har den nemlig selv! Han kom til Vejle, overtog boghandelen i 1947 og udviklede den derefter til den store, gode boghandel med et antikvariat af den anden verden. Det var en stor overraskelse at komme til Vejle og opdage, at der her lå et antikvariat, der imponerede lige så meget som de bedste i andre og større byer. Om det var provinsens største, kan være svært at bedømme, men enormt stort var det. Det var en fornøjelse at støve rundt imellem de tusindvis af bøger – og man lagde straks mærke til, at der i alle rum var placeret askebægre, som man kunne benytte, når man gik der og røg. Jeg har nu aldrig røget i antikvariatet, dertil var respekten for stor og frygten for en altomfattende brand udpræget, men at boghandleren selv havde gang i smøgerne, kunne man se og lugte!

Munch-Christensen var ikke kun boghandler – han indlagde sig også stor fortjeneste som frihedskæmper under besættelsen. Jeg tror ikke, han var ude at sprænge toglinjer i luften – men han skrev og sørgede for trykning og distribution af de illegale blade, der havde en stor betydning som kommunikationsmiddel i en tid med censur. Det vil jeg ikke sige mere om her – for det er jo for mange ret kendt stof – og ligeledes hans sammenstød med borgmester N.P. Jensen i slutningen af og lige efter krigen. De to kaldte hinanden for de værste ting – men Munch-Christensen måtte i sin erindringsbog senere erkende, at man nok havde behandlet borgmesteren lidt for hårdt. Afstanden i tid havde givet nuancer og toner, som ikke fandtes i den umiddelbare efterkrigstids sort-hvide univers.

Munch-Christensen blev også byrådsmedlem – ikke politiker. Han var efter eget udsagn netop ikke politiker, men et byrådsmedlem, der søgte at løse problemer for byens vel – helst i samarbejde mellem de forskellige partier. Han blev også formand for adskillige bestyrelser, og alt i alt opnåede han en ikke ubetydelig indflydelse på livet i den by, der blev hans.

Jørgen Christensen blev født i Horsens i 1918. Senere kom Munch og bindestregen til. Hans mor var ugift, men hun blev dog gift med den udlagte barnefader året efter i Aarhus. Og her voksede Jørgen op. Han kom til Vejle i 1939. Han blev gift med Bodil i 1943, og det makkerskab varede indtil den berømte dato 11. september 2001, hvor Bodil døde. Det kom boghandleren aldrig rigtigt over, og han døde i begyndelsen af 2004.

Det liv er der så kommet en lille bog ud af. En bog, det har været spændende at lave, fordi dens hovedperson er spændende og har efterladt sig så mange spor, at det også har været til at finde ud af. Hans erindringsbog, talrige avisartikler og hans personlige arkiv med massevis af løbenumre, som opbevares her på stadsarkivet, har naturligvis været hovedkilderne. Men der har også været en række personer, der har kendt boghandleren, og som har fortalt om boghandleren. Tidligere ansatte i forretningen især, men også et par personlige venner. Tak for jeres beredvillige medvirken. Gennem jer blev det muligt at komme bare en smule nærmere til mennesket Jørgen Munch-Christensen. Tak til Carl Peter Foverskov, Tove Jørgensen, Anna Lise Petersen og Britta Kastberg såvel som Yrsa Thrane Thomsen, Kirsten Hygebjerg Larsen, Mogens Thyssen og Peter Sikær Kristensen. Andre kunne også fortjene en tak – ikke mindst fotograferne, der har stillet billeder til rådighed: Torben Glyum, Mads Hansen, Allan Simonsen og Kirsten Lehd. Kirsten har gennemfotograferet antikvariatet efter lukningen og under nedrivningen, og det har været væsentlige bidrag til bogen. Billederne skal nu opbevares på stadsarkivet.

Endelig skal jeg sige tak til Vejle Stadsarkiv, der stillede arkivmaterialet til rådighed og bidrog med en masse billeder fra samlingen, til Byhistorisk Forlag, der er udgiver – og til bestyrelsen for Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat, der gav mig chancen for at grave mig ned i boghandlerens liv. Kulturlegatet uddeler jo bl.a. penge til lokalhistoriske udgivelser – og tak for det – og især fylder de skønlitterære debutantpriser til to unge forfattere hvert år meget. Prisen på 2 x 50.000 kr. blev uddelt i fredags på biblioteket.

Og dermed er kun tilbage at ønske god fornøjelse med læsningen.

Vi er godt inde i bogsæsonen, og min bog om Boghandler Jørgen Munch-Christensen udkommer fredag den 4. oktober. Kom til præsentationen på Vejle Stadsarkiv kl. 14.30 – forlaget giver nok et glas vin!

 

Men allerede fredagen inden, altså 27. september, er der enkelte udvalgte, der får bogen i hånden. Der uddeler Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat nemlig de store skønlitterære debutantpriser på 2 x 50.000 kr. Det sker på Vejle Bibliotek kl. 15. Det skal blive spændende at se, hvem der vinder årets priser – blandt tidligere prismodtagere kan nævnes den meget roste Kim Leine – og romanaktuelle Lone Aburas. Da debutanterne formodentlig ingen kendskab har til den mand, der skabte Kulturlegatet, får de tillige biografien ”Boghandleren. Jørgen Munch-Christensen 1918-2004”.

 

Årbogen Vejlebogen udkommer naturligvis også i år. Vejlebogen 2013 præsenteres ved et arrangement på biblioteket, fredag den 15. november. Vi har netop været igennem det store redaktionsarbejde. Artiklerne kom ind i fin tid i forhold til deadline, og teksten er gennemgået og korrigeret, kommaer og overskrifter indsat. Mere end 100 illustrationerne er fundet frem, scannet og gjort klar til afleveringen. Og det er i morgen, Schweitzer A/S skal have materialet, så det hele kan blive sat op og 1. korrekturen gjort klar. Det er et stort arbejde at redigere årbog, men det er også både spændende og indholdsrigt, og heldigvis er der masser af forfattere, der gerne bidrager med gode artikler. Vi har allerede flere artikler til 2014-årgangen, så vi skal ikke klage over interessen.

 

Årets Vejlebog har artikler om 1864 i Vejle, venstrefløjsavisen Vejle Avis, de to musikalske kvinder ”Jyllands Elga Olga” og koncertpianisten Orpheline Olsen, konsulerne i Vejle, hverdag og jul i Vejle Arrest med flere. I alt 12 gode artikler + Årets begivenheder og årets lokale litteratur. Den kan I godt glæde jer til.

 

I øvrigt har jeg begået et par nye anmeldelser (se under punktet ”Boganmeldelser”). Dels af Martin Jensens middelalderkrimi ”Sværdets bid” – og dels Jens-Emil Nielsens ”70’er Rock”. Anmeldelserne kan også læses på historie-online.dk: http://www.historie-online.dk/nyt/bogfeature/b381302.htm og http://www.historie-online.dk/nyt/bogfeature/b371306.htm

Nyeste kommentarer

20.12 | 21:07

Imperiet børn foreslås til årets bog⁸

20.12 | 21:05

Imperiet børn. Foreslås til årets bog

06.02 | 17:22

Yes, det er Boghandleren. Mange tak

06.02 | 12:32

Er det "Boghandleren", du mener. Den kan købes billigt hos Vejle Stadsarkiv. stadsarkivet@vejle.dk